Fesztiválok, rendezvények

A térség legnagyobb rendezvénye a Paksi Nemzetközi Gastroblues Fesztivál. A fesztivál komplex kikapcsolódást nyújt. Az 1993-ban indult sorozat hazánkban elsőként “házasította” a minőségi zenét és a kulináris élvezeteket együttes rendezvényen. A gasztronómiai bemutatók és a főzőversenyek mellett, megrendezik a Borbarátok Találkozóját is.

Ugyancsak Pakson a Sárgödör téri présházsor által határolt városrész ad otthont a rendezvénynek. A Paksi Siller méltán vált híressé az elmúlt században, amikor több budapesti vendéglátóhelyre is szállítottak belőle a paksi gazdák. Az ünnepi alkalom a Siller készítés régi fortélyait és a XX. Század borászat lehetőségeit ismerteti az érdeklődőkkel, akik ezen a napon megkóstolhatják a régi Paks jellegzetességét, a Paksi Sillert.

A Dunaföldvári Várjátékokon a török korba repítenek. A XVI. századi viseletekkel és fegyverekkel interaktív bemutató keretében ismerkedhetnek a vendégek. Az előadás során a történelmi háttér ismertetése párosul a fegyverhasználat, valamint a korabeli harcászat alapismereteinek demonstrálásához.

A térségben számos kisebb rendezvény, falunap is nagyon fontos szerepet tölt be az adott település társadalmi és kulturális életében, közösségformáló erejük van és nagyban hozzájárulnak a helyi identitás megőrzőséhez, de formájukban és tartalmukban nem emelkednek ki az ország más részein megrendezésre kerülő kulturális eseményei közül.