Turisztika

Látnivalók, nevezetességek, műemlékek

Simon tornya

Salamon király fia, Simon alországbíró építtetett Simontornyán lakótornyot 1277-ben, melyről a település a nevét is kapta. Számtalanszor cserélt gazdát építője halála után. Simon fiúörökös nélkül halt meg, így halála után a vár a király tulajdonába került, aki 1324-ben Hench Jánosnak adományozta. 1347-ben került a Laczfiak tulajdonába, akik a középkori Magyarország legnagyobb jelentőségű családjai közé tartoztak. Tulajdonlásuk alatt a kastélyt továbbfejlesztették, ami így korának egyik legfontosabb birtokközpontjává vált. Később lett a Kanizsaiak tulajdona, tőlük Ozorai Pipó, majd 1427 után a Garai család szerezte meg. Fiú örökös hiányában ismét a királyra szállt, aki feleségének, Beatrixnak adományozta.

Ezután is többször váltott még tulajdonost, fénykorát azonban azután élte, hogy 1500 körül Gergelylaki Buzlay Mózesé lett, aki Mátyás diplomatája és a Jagellók főudvarmestere volt. Buzlay diplomataként sokat utazott, külföldről már jól ismerte a kor reneszánsz kultúráját, ezért úgy döntött, ebben a stílusban építi tovább a kastélyt. Új kaputornyot emeltek és reneszász homlokzatot kaptak a palotaszárnyak is. Vár jellegéből egyre többet veszített, így a törököknek nem okozott gondot az elfoglalása 1543-ban. 150 éves uralmuknak Bádeni Lajos őrgróf vetett véget. A török megszállás után úgy döntöttek, a vár reneszánsz stílusát felszámolják, és 1704-re erődítménnyé építették át. Megerősítése után fontos támaszpont volt a  Rákóczi-szabadságharcban. Újabb birtokosváltások után a zirci apátság megvette, és bérbeadta a Simontornyai Bőrgyárnak az 1930-as években.

Az 1960-as években megkezdték a vár helyreállítását, amely 1975-ben fejeződött be. A Simontornyai Vár azóta látogatható.

Simontornyai Bőrgyár és Fried Művelődési Ház

A Simontornyai Bőrgyárat egykoron Fried Imre és Fried Pál birtokolta. A testvérpár a gyáron kívül mást is adott a városnak, a Fried Művelődési Ház 1930 óta szerves része Simontornya és a környező községek életének. A Fried testvérek így fogalmazták meg céljukat, amikor létrehozták az intézményt: “hogy a község lakosainak szellemi művelődését és nemes szórakozását szolgálja”. A Fried Művelődési Ház a megye egyik legrégebbi kulturális intézménye, így nem meglepő, hogy nem csupán Simontornya, de a város vonzáskörzete számára is igen fontos létesítmény, mely 2003 óta önálló alapítványként működik. Az alapító testvérek nevét csak 2000-ben vette fel.

A művelődési házban jelenleg – többek között – klubok, szakkörök, citerazenekar és tánccsoport működnek.

Szállások

Gácsi Ménesbirtok

Egész évben tárt karokkal várja a lovak szerelmeseit a simontornyai Gácsi Ménesbirtok teljes összkomforttal felszerelt vendégházaiban. A birtok szolgáltatásai között szerepel a lovaglás, méneslátogatás, hintázás, saját lóval érkezők számára panziós lótartás, valamint különböző fajták értékesítése is. A kutyabarátok számára is jó hírei vannak a birtoknak, hiszen az agility park mellett 17 hektáros, bekerített terület várja őket és kedvencüket, ahol kedvükre tréningezhetnek vagy sétálgathatnak.

Fried Kastély

A Fried kastélyt Fried Imre bőrgyáros építtete, miután Simontornyán telepedett le. Az utókor számára fennmaradt írásos emlékek szerint 1926-ban adhatták át az épületet. A kastélyt Varga Pál tervei nyomán, szecessziós stílusban építették, és csodás, francia stílusú park vette körül. Fried Imrét és családját a II. világháború idején deportálták, soha többé nem láthatták otthonukat. A történtek után a kastély állami kézbe került, a rendszerváltás után új tulajdonosai egymásnak adták a kilincset, a lehető legtöbbet ártva ezzel az épületnek. 2002-ben hozzáértő csapat kezdett bele a felújításába, és mindent megtettek azért, hogy az eredeti állapotot visszaállítsák.

A felújítást követően 2005-ben adták át a négycsillagos Fried Kastély Szálloda és Éttermet. A francia parkot meghagyták az épület körül, a hotelt erdők, tavak, szőlődombok övezik, ahol hintózásra is van lehetőség. A berendezéshez olyan exkluzív, időtálló anyagokat használtak, mint a mahagóni, rózsafa és ébenfa. Az étterem és borkóstolás mellett a hotel wellness-részleggel is várja vendégeit, ahol bárki kipróbálhatja a pezsgőfürdőt, szaunát és különféle masszázsokat.