Turisztika

Látnivalók, nevezetességek, műemlékek

Lázár Ervin Emlékház

2012. szeptemberében nyitotta meg kapuit a sárszentlőrinci Lázár Ervin Emlékház. Az író itt töltötte gyermekkorát, egy ideig itt folytatta tanulmányait, ehhez a helyhez fűződnek legszebb emlékei, amelyek később munkásságának egészét is meghatározták. Az emlékházba belépve családi fotókat, portrékat láthatunk, miközben Lázár Ervin meséit hallgatjuk – némelyiket az író saját hangján. Az emlékházban eltöltött idő a kisgyermekek – és a felnőtt mesekedvelők – számára is izgalmas, köszönhetően a különböző mesés játékoknak, például a bábszínháznak, a mesefotelnek, vagy a “nyomozós játéknak”. Az emlékház nem csak kiállításként működik, de kisebb rendezvények is lebonyolíthatóak területén. Mindezek mellett egy úgynevezett homage-falon láthatjuk az író kortársainak, barátainak műveit.

Az emlékház mellett a sárszentlőrinci könyvtár is Lázár Ervin nevét viseli.

Petőfi Sándor Emlékház

A sárszentlőrinciek másik büszkesége a Petőfi Sándor Emlékház. Nemzeti költőnk három évig volt kisgimnazista a helyi evangélikus iskolában, mivel – akkor még – tehetős édesapja úgy vélte, fia taníttatásához itt találta meg a megfelelő helyet. A múzeum 1973-ban, másfél évszázaddal a költő születése után nyitotta meg kapuit. Az épület műemlékké nyilvánított, 19. századi lakás, mely egykor jegyzőlak volt. Állandó kiállítások, például Petőfi- és Illyés-kiállítás, családtörténeti, iskolatörténeti kiállítások mellett néprajzi gyűjtemény és időszakos kiállítások látogathatóak.

Fördős Kúria

Ma már Sárszentlőrinc településéhez tartozik Úzd is, amely egykor kisnemesi falu volt. Területén ma is sok kúriát találunk, ebből a legérdekesebb a megközelítőleg 150 éves Fördős Kúria, amely most különböző kiállításoknak ad otthont. Láthatunk itt szobrot Petőfiről és Illyésről, a kertben pedig egy négyökrös szekér található Petőfi kirándulásaira emlékezve. Emellett néprajzi és iparművészeti gyűjtemények, méhészeti kiállítás, II. világháborús relikviák, iskolatörténeti kiállítás és különleges, másfél évszázaddal ezelőttről megmaradt bútorok, korhű használati tárgyak várják a régi korok iránt érdeklődőket.

Evangélikus templom

Sárszentlőrinc életében mindig is meghatározó volt az evangélikus vallás. II. József türelmi rendelete előtt folyamatosan hátrányos helyzetben voltak az evangélikusok, a rendelet előtt csak külön császárnői engedéllyel építhettek templomot a városok. Sárszentlőrinc azon kevés település közé tartozott, akik megkapták ezt a kiváltságot, így az evangélikus templom már 1775-ben felszentelve működött. Tornyát a rendelet miatt csak később, 1790 környékén húzhatták fel. Érdekesség, hogy bár a Sárszentlőrincen élő evangélikusok mind magyarok voltak, a templom berendezése mégis megegyezett a németekére jellemzővel. 1875-től kezdve öt éven át újították az épületet, tornya is ekkor nyerte el végső formáját. Annak az oka, hogy sok evangélikus templom domboldalra vagy valamilyen hátsó udvarra került, szintén a tiltásokban keresendő: 1788-ig rendelkezés határozta meg, hogy a templomok nem nézhetnek utcafrontra. Ez a szokás annyira beépült az evangélikus templomok jellemzőibe, hogy a rendelet feloldása után sem hagytak fel vele.

Evangélikus iskola

A templom mellett evangélikus oktatási intézmény is létezett Sárszentlőrincen. Maga az épület valószínűleg 1790-es, az iskola 1806-tól 1896-ig működött itt. A kor egyik legszínvonalasabb gimnáziuma volt, az ország más tájairól is számos diák érkezett ide. Nem véletlenül járatta ide édesapja Petőfi Sándort sem, aki 1831 és 1833 között volt kisgimnazista Sárszentlőrincen.

Tehetséges kézművesek

Sárszentlőrinc nem csak különleges épületekkel és értékes történelmi hagyatékokkal rendelkezik. A városban szép számmal dolgoznak tehetséges, elhivatott művészek, akik szemet gyönyörködtető munkáikkal nem csak saját, de a város hírnevét is napról napra öregbítik. Közéjük tartozik D. Nagy Judit tűzzománcművész, Erdei András gyékénytárgy-készítő, Ferenczi Zsuzsanna gobelinművész, Moolenaer Gábor festő, Nagy Zoltán  fazekas, Oláh Dénes fafaragó és Oláh Erika tűzzománcművész.