Turisztika

Látnivalók, nevezetességek, műemlékek

Halászati Múzeum

A felújításokat követően Rétimajorban kapott helyet az ország egyetlen Halászati Múzeuma, melyet 2000-ben adtak át.  Bár a halászat őseink alapvető megélhetési forrása volt, napjainkra szinte teljesen eltűnt foglalkozás szintjén. Éppen ezért, a lóistállóból kialakított múzeum célja, hogy megőrizze azokat a tárgyi emlékeket, amelyeket gyakorlati használat közben ma már nem láthatunk. Valaha jobb szolgálatot tett csónakok, halászati eszközök, védett élővilágról készült tablók várják a látogatókat. Neves művészek is közreműködtek a cél érdekében. Kunkovács László néprajzkutató-fotóművész életének több évtizedét tette fel arra, hogy a kiveszőben lévő halászati módszereket megörökítse. A kutatómunka során készített fényképeket a múzeum falain láthatjuk viszont. Mellette Szabó Ottó fafaragó művész fatábláit és Banga Sándorné népművészeti munkáit is megcsodálhatjuk.

Vízimalom – Csók István szülőháza

Csók István a XX. század kiemelkedő hazai festője, kétszeres Kossuth-díjas magyar festő, kiváló művész. 1866-ben született Pusztaegresen, mai nevén Sáregresen. Egykori szülőháza, a népies vízimalom most ipari műemlék védelem alatt áll.

Programok

Nádi Iskola

Szintén Rétimajor területe foglalja magába azt a szabadtéri, nádtetős tantermet, amit 2004-ben Nádi Iskola néven adtak át. Lényege, hogy a kiránduló diákok itt egyrészt közvetlen közelről ismerkedhetnek meg az őket körülvevő természettel – például a tőlük néhány méterre elterülő kis tavacska élővilágával-, másrészt gyakorlatilag bármilyen technikai felszerelés biztosítható, például internetelérés, projektor, diavetítő, dvd lejátszó.

Állatbemutatók

Rohanó világunkban egyre inkább elszakadunk a természettől. Kiemelten igaz ez a gyerekekre, akiknek többsége még nem járt tanyán, nem látott háztáji állatokat, annak ellenére, hogy szüleik közül sokan még vidéken nőttek fel. A “lemaradást” ők is bepótolhatják a Rétimajorhoz közeli állatbemutató helyek valamelyikén, ahol arra van lehetőségük, hogy őshonos fajainkkal ismerkedjenek meg: a Dombos szigeten szürkemarha állomány legel természetesen közegében, a Hérics szigeten pedig rackajuhok várják, hogy megcsodálják őket.

Ökoturisztikai Központ

Szintén az Aranyponty Zrt.-nek köszönhetjük a rétimajori Ökoturisztikai Központot. A központ több funkciót is ellát: egyrészt szállást biztosít az ide érkezőknek, másrészt szakmai szolgáltatásokat is kínál.

A vendégek elszállásolása többféleképpen oldható meg: wellness panzióban, vendégházakban, a horgászcentrum apartmanjaiban, illetve az új táborozóhelyen. A vendégházak közvetlenül a horgásztavak mellett állnak, és rögtön a házak előtt kis kerti pihenők, sütő-főző helyek is a kényelmet szolgálják. A horgászcentrumban víz- és áramcsatlakoztatással ellátott sátorhelyek várják a vérbeli horgászokat, melyekhez közel büfé, játszótér, főzési lehetőség található. A központ legújabb fejlesztése a Nyalóka-szigeti táborhely, ahová leginkább iskolás csoportokat várnak.

A központban mindezek mellett konferenciaterem vehető igénybe, illetve biológiai és kémiai labor működik. A laborban a halastavak vízminőségi vizsgálatai és más halbiológiai ellenőrzések történnek. A központ vállalja halászati, és ökoturisztikai témájú fórumok, programok szervezését is, lehetőség van terepbemutatásra is.

Halászbúcsú

Az ezredfordulón rendezték meg először Rétimajor területén a Szent Péter Napi Halászbúcsút, “Halország Halfesztiválját”. Azóta évről-évre színesebb programmal és finomabb halételekkel várja látogatóit az esemény. A korábbi években szinte minden alkalommal sor került főzőversenyre, ahol a legjobb halételek elkészítőjét keresték, változatos gyermekprogramokra, népművészeti kirakodóvásárra és színpadi produkciókra.

Természet

Sárvíz-völgy

A Sárvíz völgyét a XIX. század végéig a Dunántúl egyik legnagyobb mocsárvilágaként tartották számon, területén kiterjedt mocsarak, lápok, láperdők és nedves kaszálók váltották egymást. A völgyben terülnek el a Rétszilasi tavak, amelyeket 1996-ban nyilvánították védetté, legfőképpen a terület különösen gazdag védett madár- és növényállománya miatt. Növényvilágát tekintve kiemelten értékes orchidea-állománya, emellett az itt fellelhető kosborfajok és a fokozottan védett pókbangó megőrzése is fontos feladat.

Védett növényeinél is értékesebb azonban hihetetlenül gazdag madárállománya. A terület állománya változó, de körülbelül 150 fajnak ad otthont, ebből 84 áll kiemelt védelem alatt. Közöttük olyan fokozottan védett és veszélyeztetett fajok is vannak, mint a kis- és nagykócsag, az üstökösgém, kanalas gém, a bakcsó, a gulipán, a szerecsensirály és a küszvágó csér. Ragadozó madarak közül a kerecsensólyom és a gyurgyalag él a területen. Tavasszal a megannyi énekesmadár hangja elképesztő harmóniába áll össze, ebben vesz részt a nádirigó, a foltos nádiposzáta, a fülemülesitke, a kékbegy, a nádi sármány, a sárgarigók, és a kakukkok. A vizek közelében dankasirályok és szerecsensirályok, tőlük elkülönülve nagykócsagok, a kisebb fajok közül a sárszalonkák, kis lilék, sárjárók, partfutók, cankók, gulipánok népesítik be a területet.