Turisztika

 

Az Apponyi uradalom

Pálfa területének egy részén terült el az Apponyi uradalom, az Apponyi család birtoka, akik több nemzedéken keresztült voltak a terület tulajdonosai. A legtöbbet Apponyi Károly tette Pálfáért, aki apja halála után, 1927-ben örökölte az uradalmat. Károly volt a terület utolsó földesura, ő építtette a pálfai kastélyt és a rácegresi tanyasi iskolát, ahol később Illyés Gyula és Lázár Ervin is folytatott tanulmányokat. Ezek mellett kutat fúratott, és egy igen jelentős könyvtárat ajándékozott a falu múzeumának.

Érdekesség, hogy a második világháború előtt két kisebb település, Alsórácegrespuszta és Felsőrácegrespuszta is létezett a környéken. Alsórácegrespuszta mára megszűnt, Rácegrespuszta pedig Pálfához tartozik, Felsőrácegrespuszta néven.

Látnivalók, nevezetességek, műemlékek

Illyés Gyula Iskolamúzeum

Az Apponyiak által épített pusztai iskolában töltötte első iskoláséveit Illyés Gyula, 1908 és 1912 között. Az egykori tanintézet 1987 óta Illyés Gyula Iskolamúzeumként működik, de az épületet szinte változatlan formában őrizte meg a helyi önkormányzat. Állandó Illyés-kiállításán belül a költő gyermekkorát idéző tárgyakkal, képekkel várják a látogatókat, amíg a település lakói a könyvtárszobát használhatják.

Az író szülőháza ugyan már nem áll Pálfán (az egykori Rácegrespusztán), de helyén kopjafa őrzi emlékét.

Római katolikus templom

Pálfa római katolikus temploma 1789-ben épült, Apponyi György gróf kegyúrnak köszönhetően. A későbarokk stílusú épület ma műemlékvédelem alatt áll, de 1961-ben, 1977-ben és 1982-ben is felújították már. Orgonáját Unger Miklós építette 1880 körül, a templomkertben Mária domborművet és kőkereszt korpuszt találunk.