Turisztika

Látnivalók, nevezetességek, műemlékek

Atomerőmű Tájékoztató és Látogató Központ

Magyarország legnagyobb huszadik századi ipari beruházása volt a Paksi Atomerőmű megépítése. Korábban nem volt példa hasonló atomerőmű létesítésére, így sokakban félelmet keltett, számos ellenvélemény és tévhit látott napvilágot. Éppen ezért épült meg 1995-ben a Tájékoztató és Látogató Központ, amelynek fő célja az volt, hogy tiszta vizet öntsön a pohárba, és eloszlassa ezeket a félelmeket. Az országunkban egyedülálló, közel ezer négyzetméteres központban kiemelten fontosnak tartják, hogy a látogatók betekintést nyerhessenek az atomenergia-felhasználás és a villamosenergia-termelés alapjaiba. Így elsősorban az erőmű történetével, berendezéseivel ismerkedhetünk meg, ugyanakkor a múzeum a környék néprajzi, helytörténeti, természeti értékeit is bemutatja.

Paksi Képtár

1991-ben született meg Paks város legfontosabb művészeti létesítménye, a Paksi Képtár. A Képtárnak 2007-ig az egykori Erzsébet szálló épülete adott otthont, innen költözött át jelenlegi helyére, a volt Paksi Konzervgyár felújított üzemcsarnokába. Az egykori gyárépület most komplex művészeti központként funkcionál, minimalista, modern stílusával különleges színfolt Paks városképében. A képtárat Halász Károly Munkácsy-díjas képzőművész alapította.

Városi Múzeum

1994-ben, egy egykori óvárosi kúriában kezdte meg működését Paks Városi Múzeuma. A múzeum fő feladatának azt tartja, hogy jelentős régészeti, néprajzi, helytörténeti gyűjteményének segítségével megismertesse a látogatókkal Paks történetét, honismereti tudásukat gyarapítsa. Állandó kiállításai mellett időszakos kiállítások, korhű pince, kőtár és Pákolitz István emlékszobája várja az érdeklődőket.

Pákolitz István Emlékszoba

1919-ben, Pakson látta meg a napvilágot Pákolitz István költő. A város híres szülöttének állított emléket azzal a szobával, amelyet a költő egykori bútoraival rendeztek be, a Városi Múzeum egy különálló épületében. A kiállított bútorokat, személyes tárgyakat, irodalmi hagyatékokat a művész özvegyének köszönhetjük, aki férje halála után Paks városnak adományozta ezeket.

Lussonium

Lussonium valaha a Római Birodalom egyik állomáshelye volt, egy késő-római erőd működött területén, ma Tolna megye egyetlen helyreállított római kori kőkertje áll helyén. 1969-ben kezdődtek itt az első kutatások, az eddigi feltárások során katonai és polgári épületek maradványai kerültek elő. A különböző régészeti kutatások eredményei és leletei a romkertben és a paksi Városi Múzeumban tekinthetőek meg.

A római katolikus Szentlélek templom

Kolbert Mátyás pléhbános 1987-ben kérte fel Makovecz Imre építészt a paksi római katolikus templom megtervezésére. A templom még nem készült el teljesen, amikor 1990 pünkösdjén felszentelték a Szentlélek tiszteletére, csak körülbelül másfél évvel később lett befejezve. A Hősök terén álló templom különleges látványvilágát annak köszönheti, hogy Makovecz ősi magyar szimbólumokat és jelképeket ötvözött a római katolikus templomok megszokott elemeivel. Emiatt a templomba megközelítőleg 200 köbméter faanyagot építettek be.

Sárgödör-téri Pincesor

A Tolna megyére jellemző présház-sorok Pakson is ugyanúgy megtalálhatóak, mint sok környező kisebb településen. A paksi pincesor 66 kis présházból áll, amit néhány pince övez a közeli utcákban. Nevét arról kapta, hogy a pincék löszös talajba épültek, amelyeket sárga földnek is neveztek. A pincesort 1999-ben védelem alá vonta az önkormányzat, ennek köszönhetően a Sárgödör tér renoválva, megújulva várja a látogatókat, akiknek pincelátogatásra és borkóstolásra is van lehetősége.

Szeniczey-kúria, a Deák ház

A Szeniczey család építtette a kúriát 1840-ben, klasszicista stílusban. Homlokzatát többször átalakították, például a a XIX. század végén egy részét eklektikus stílusban építették át. 1965-ben, majd 2008-ban szintén renoválták.

A kúria híres volt arról, hogy Deák Ferenc többször is járt itt, hogy unokahúgát, Szeniczey Stefániát meglátogassa. Ilyenkor néhány napot Pakson töltött, kaszinóba járt, vagy a család szőlőskertjébe tett egy-egy kitérőt. Ezért került fel az épület falára Deák emléktáblája, melyet halálának 50. évfordulóján, 1927-ben avattak fel.

Jézus Szíve templom

A paksi Jézus Szíve templom 1901-ben készült el a város azon területén, ahol már több templom is állt korábban. A mostani templom megépítésére a római katolikus hívők egyre növekvő száma miatt volt szükség. A templom tervezésére Schlank Imre pécsi építészt kérte fel a püspök, aki román stílusban, neoromán és gótikus elemekkel vegyítve építette meg azt.

Református templom

Paks legrégebbi temploma az 1796-ban épült református templom, amely ma műemlékvédelem alatt áll. Berendezése nagyrészt a 18. század végéről származik, a templom 1808-ban leégett ugyan, de egy évtizeden belül helyreállították. Orgonáját Országh Sándor magyar király orgonaépítő-mester készítette, 1880-ban. Külső burkolata 1978-ban lett felújítva.

Természet

Sánchegy

A térségben jellemző löszös talajjal Paks lösztalajú dombján, a Sánchegyen is találkozhatunk. A több mint 100 méter magas domb nem csak hazánk egyik legidősebb és legvastagabb (60 méteres) löszfalrétege, de Közép-Európa egyik legnagyobb löszös területe is. Emiatt védetté nyilvánították, de így is szabadon látogatható.

Az Ürge-mező és a Cseresznyési-láprét

A Duna-Dráva Nemzeti Park, azon belül is a Dél-Mezőföld Tájvédelmi körzet része a paksi Ürge-mező és a hozzá tartozó tanösvény. A tanösvény szabadon látogatható, de szakvezetés is biztosított a nemzeti park által. A nevét a hazánkban védett ürgéről kapta, de védett vagy ritka növények is találhatóak területén, például az apró nőszirom és homoki árvalányhaj nyílik a láprét-foltok között.

Néhány kilométerre fekszik az Ürge-mezőtől a Cseresznyési-láprét. Ez a terület is számos védett növényünknek ad otthont, például a kornistárnicsnak és az igen ritka fehérmájvirágnak.

Szállások

Erzsébet Nagy Szálloda

Az Erzsébet Szálló, amely ma Paks legismertebb műemléke, valaha Zöldfa Vendéglő néven működött, de egy 1844-es felújítást követően átkeresztelték az épületet. A névadás oka a városi legenda szerint az, hogy egy alkalommal maga Erzsébet királyné is megszállt a vendéglőben.

A XX. század közepéig az ország egyik legnépszerűbb kaszinója volt, de amikor az épület elöregedett, múzeum került a helyére. Az itt működő képtár 2007-ben költözött át egy felújított üzemi épületbe, így a Paksi Atomerőmű Zrt. vállalta a felszabadult szálló felújítását.

Ma négycsillagos szállodaként működik, melyben wellness központ, szekcióterem, bálterem, étterem, kávéház várja a vendégeket, mindezt korszerű technikai felszereltséggel és kiváló minőséggel. A szálloda nem csak pihenésre, nyaralásra, de különböző céges vagy magánrendezvények (például esküvők) megrendezésére is tökéletes helyszín.

Duna Hotel

A hotel 2008-as felújítása óta még pihentetőbb környezetben várja vendégeit. A klímával, televízióval, internet-hozzáféréssel ellátott szobákon túl teakonyhás apartmanok, konferenciaterem és szekcióterem áll az ide érkezők lehetőségére. A szálloda konyhája biztosítja a nagyobb rendezvények ellátását, hiszen a hotel konferenciák, esküvők megrendezésére is alkalmas.

A Duna Hotel a város központjában található, így minden nevezetesség és látnivaló a közelben van, a városi fürdő például mindössze kétszáz méterre fekszik a hoteltől.

Paks Panzió

Azok számára, akik a családias nyaralásokat kedvelik, tökéletes szállás lehet a Paks Panzió, mely a történelmi városrészben található. A családi vállalkozásként működő panzió közelében több étterem, csárda, cukrászda is található, kényelmes távolságra, de a panzió is vállalja különböző rendezvények (esküvők, állófogadások) lebonyolítását.

Familia Pizzéria és Panzió

A városközpontban elhelyezkedő Familia Pizzéria és Panziót a praktikum kedvelőinek ajánljuk, hiszen egy helyen található szállás és étkezési lehetőség. A panzió kisvárosi környezetben – mégis frekventált helyen-, családias szobákkal és hangulatos kerthelyiséggel várja a pihenni vágyókat.

Cseresznyési Tábor

Többek között nyári iskolai tábornak ad otthont a Cseresznyési Tábor, amelyet a Paksi Közművelődési Nonprofit Kft. működtet. A tábor Cseresznyéspusztán, a Délmezőföld Tájvédelmi Körzet határán helyezkedik el. Június közepétől három héten keresztül működik nyári táborként, ezt követően családok, baráti társaságok is kibérelhetik ezt a nyugodt, természetközeli szálláshelyet. Tanév közben sem elhagyatott, szeptembertől erdei iskolaként működik.