Turisztika

Látnivalók, nevezetességek, műemlékek

Szent Kereszt Felmagasztalása római katolikus templom

A Szent Kereszt Felmagasztalása római katolikus templom 1816-20 között épült, tornya csak jóval később készült el, 1896-ban. Legutóbbi renoválása az 1990-es években történt, ekkor kívülről újították fel. Jellegzetessége a templomkertben található Szentháromság-oszlop, kőkereszt korpusszal és Mária-domborművel, valamint 1905-ből származó Angster orgonája. Műemlékvédelem alatt áll.

Kálvária-domb

Németkér egyik büszkesége zarándokhelye, a Kálvária-domb. Kálvária alatt alapvetően azt a tizennégy képből álló alkotást értjük, amely Jézus keresztútját örökíti meg. Ezeket a képeket vagy domborműveket nevezzük stációknak. A kálváriadombok hagyományosan városok, falvak szélén álló dombokon fekszenek, tetejükön pedig kis kápolna áll. Ez a németkéri kálváriadomb esetén sincs másképp, a 14 finoman megmunkált faragott fatáblán látható stációt és a kápolnát egész évben megtekinthetik az ide zarándokolók.

Staub Ferenc Emlékház

Staub Ferenc festőművész 1909-ben született Kalocsán, de 1940-től haláláig Németkéren élt és alkotott. Egykori otthonában működik most a Staub Ferenc Emlékház, ahol állandó kiállításon tekinthetőek meg a művész képei, akinek kedvelt témája volt a tolnai táj és a népi élet.

Tájház

Németkér számára fontos, hogy sváb gyökereit, városának történetét a fiatalabb generációk is megismerjék. A hagyományőrző rendezvények mellett ezt a célt szolgálta a tájház létrejötte is, amit 2006-ban alakították ki a falu legrégebbi lakóházában.

Természet

Hardi legelő és a Látó-hegy

A Dél-Mezőföldi tájvédelmi körzet részei a Hardi legelő és a németkéri Látó-hegy, amely 1987-ben lett védett területté nyilvánítva. A Látóhegy, amelyet Templomdombnak is neveznek, rengeteg védett állat- és növényfaj otthona. A terület homokos területe miatt jellegzetes az élővilága: itt él a sisakos sáska, díszes medvelepke, ugróegér, pusztai tyúk, madarak közül a szürke gém, parlagi pityer, szárcsa fészkel erre. Növényvilágát is nagyrészt a homokos területeket kedvelő fajok alkotják, például árvalányhaj, homoki csenkesz, magyar csenkesz, tavaszi tarka sáfrány, hunyor, ezüstperje, a domb oldalában apró nőszirom, homoki vértő és fekete kökörcsin is nyílik.

Szállások

Beanett Panzió

A Beanett Panzió és Lovasudvar nyugodt, csendes környezetben várja a Németkérre és környékére érkezőket. A panziórész az év bármely szakaszában szállást biztosít, májustól szeptemberig pedig faházakat is foglalhatnak a vendégek.

A panzió lovasudvarában rengeteg programban vehetnek részt az ide látogatók, nem véletlenül lett a Paks térségében lovaglóturizmust keresők első számú célpontja. Komplett pusztaprogramjában lovasbemutató (például pusztaötös) és lovaglás szerepel, valamint őshonos marhacsordák megtekintése. Emellett végeláthatatlan a lovas programok listája, lovaglás-lovagoltatás, lovas oktatás, tereplovaglás, lovaskocsizás, fogatozás, hintózás, és számos lovassport várja a vendégeket a három patkós minősítésű lovardában.  A panzióhoz tartozik egy több mint 100 hektáros major is, aminek területén a legeltető állattartással ismerkedhetünk meg.

Természetesen azok sem unatkoznak, akik nem a lovassportok szerelmesei, sokkal inkább a szórakozásé vagy a gasztronómiáé. Ők olyan szabadidős lehetőségek közül válogathatnak, mint úszómedence, sportpályák, szauna, pool-biliárd, asztali-foci, teniszpálya, horgásztó, illetve szabadtéri grillezés, bográcsozás, élőzene, társastánc.

Fülöp-Heim Kúria

A Fülöp-Heim Kúria szintén az ide érkezők turisták kedvenc szálláshelye. Az épület története is kalandos: eredetileg egy helyi földbirtokos építtette magának, hogy borházként funkcionáljon, de a második világháború után már katolikus templomként működött. Ebből az időszakból maradt fent a szálló védjegye, az a freskó, amelyet felújítottak, így most már a nagyterem fő dísze.

Fő profilja különböző rendezvények lebonyolítása, számos bált rendeznek itt, illetve a környékbeli fiatalok számára népszerű esküvői helyszín is.