Bemutatkozás

Németkér kétezres lélekszámú község, Tolna megye északi részén található, a Mezőföld tájegységének része. Mostani szerkezete 1954-ben jött létre, két község, Németkér és Hard egyesítésével.

A községet – a mezőgazdasági településektől szokatlan módon – erdők veszik körül, amelyekben valószínűleg már a kőkorszakban is éltek emberek, határában pedig későbbi, római kori leleteket is feltártak. Településként az Árpád-kor óta létezik, területének egy részét (Hardot) kezdetben besenyők lakták.

A török hódítás során, sok környező településhez hasonlóan, Németkér népessége is jelentősen megcsappant. Emiatt 1785-ben megindultak az első betelepítési hullámok a területen: Németországból, Hessen tartományából érkeztek ide sváb telepesek, akiknek köszönhetően Németkér újult erőre kapott. A város így a mai napig fontosnak tartja, hogy őrizze sváb gyökereit, erre szolgálnak például a Németkéri Nemzetiségi Napok.

Az 1940-es évek elejére már a 3000 főt is meghaladta lakossága, azonban az 1945-ös erőszakos kitelepítések miatt teljesen megváltozott nemzetiségi összetétele. Azokat, akik korábban németnek vallották magukat, nyugati megszállási zónába telepítették ki, a helyükre felvidéki magyarok érkeztek. Emiatt a korábbi, 100%-os arányhoz képest mindössze egyharmada maradt a városnak sváb származású.

Története során számos nevet birtokolt már, Kyry, Kér, Német-Keér vagy Német-Kier, majd 1892-től Németkér néven ismerték a települést. Valószínű, hogy nevét elsősorban a Honfoglaló törzs, Kér után kapta, a német előtag pedig a török háborúk utáni sváb betelepítésre utal.