Turisztika

Látnivalók, nevezetességek, műemlékek

Sztankovánszky-kastély és mauzóleum

Kajdacs több nemesi család birtoka is volt. Ezek közül a legjelentősebb a Sztankovánszky család volt, akik házasság és birtokcsere útján szerezték meg az 1720-as évek környékén. A család hamar fontos szereplője lett a környék közéletének, 1848-ban Sztankovánszky Imre volt Tolna megye főispánja.

1894-ben emelt kastélyuk mai napig Kajdacs legfőbb nevezetessége a hozzá tartozó mauzóleummal együtt. A korábban itt álló kastélyt is meghagyták, cselédotthonná alakították, és így kapcsolták hozzá az új épülethez. Az épület ma általános iskolaként működik, a hozzá tartozó kert végében áll a Sztankovánszky-mauzóleum, melyet Sztankovánszky János építtetett. A családi síremlék tervezéshez Ybl Miklóst és Ney Bélát kérte fel, akik eklektikus stílusban álmodták meg azt. Ma a család több tagja is a kajdacsi sírkápolnában nyugszik, amelyet 1988-ban állítottak helyre.

Sarlós Boldogasszony Temploma

Kajdacs római katolikus templomát a Petrovszky birtokos család építtette a 1753-ban, barokk stílusban. A templom Sarlós Boldogasszony tiszteletére felszentelt, ma műemlékvédelem alatt áll. Berendezése jellemzően 19. századi, mert 1891-ben teljesen átalakították, ezután épült a sekrestye és a karzat, és 1894-ben került helyére Angster orgonája is. A templomban kapott helyett a Sztankovánszky család emléktáblája, kertjében a Hrabovszky család sírkövei és barokk talpazatú kőkereszt található, fém korpusszal.