Turisztika

Látnivalók, nevezetességek, műemlékek

Pincehegy

A török időket követő újranépesítés során az ausztriai Burgerlandból, majd a németországi Hessen tartományból érkeztek betelepülők, akik elsősorban szőlőtermesztéssel, borászattal foglalkoztak. Emiatt jelentős fellendülés következett be a falu életében, ekkor alakult ki a Pincehegy, a község határában lévő löszös talajú domb oldalába épített présházak sora. A présházak egészen hasonló stílusban és méretben épültek, így szinte kis utcának tűnnek egymás mellé építve. Ma a Pincehegy Györköny egyik legfontosabb öröksége. Felújításokra ugyan folyamatosan szükség van, de ezt minden esetben úgy igyekeznek megvalósítani, hogy ez a különleges hangulatú városrész semmit se veszítsen eredeti bájából, ugyanakkor megfelelően korszerűsítve legyen ahhoz, hogy még sokáig szolgálja az utókor örömét.

Falumúzeum

Az 1900-as évek elején épülhetett az a nádfeles, kis ablakos, döngölt falú ház, ami ma otthon ad a györkönyi Falumúzeumnak. A tájház 1983-ban nyílt meg, három helyiségben várja a látogatókat. Mindegyik szobában hagyományosan berendezett lakásbelsőt találhatunk, minden bútordarab, kiegészítő, használati tárgy elképesztően pontosan tükrözi, hogyan festhetett egy átlagos falusi otthon az 1800-as évek közepén, végén. Láthatunk itt konyhai eszközöket (sok más mellett köcsögtartó deszkát, festett tányérokat, öntött vasból készült fazekakat), különböző textíliákat (például keresztelőkendőt, ágytakarót, konyharuhát, szőnyeget), ruházati kellékeket, de még hagyományosan koromfeketébe öltöztetett menyasszonyt is – egyszóval mindent, ami az akkori mindennapi életet alkotta. A falumúzeumot a tárgyakat összegyűjtő helyi lakosoknak, és főként Kuti Imrének köszönhetjük, aki a gyűjtést kezdeményezte és vezette.

Evangélikus templom

A mai, műemlékvédelem alatt álló györkönyi evangélikus templom 1796-ban épült, ugyanazon a helyen, ahol korábban már állt egy másik imaház. Az első templomot a város közepén emelték, a török időkben azonban a semmivel lett egyenlő – az épületet porig rombolták, pusztán a körülötte fekvő temetőből kerültek elő időnként emberi csontok. A török idők után német betelepülők érkeztek, akik mind evangélikus vallásúak voltak. Ők építettek először fa-, később, II. József türelmi rendelete után, kőtemplomot a korábbi helyén. 1796 novemberében, Lipót napján szentelték fel. Az épületet 1990-ben felújították.

Szállások

Sarok Pincészet

Györköny számtalan vendégházzal, panzióval várja azokat, akik ezt a borvidéket választják nyaralásukhoz, pihenésükhöz. Az egyik leghangulatosabb mindezek közül a Sarok Pincészet, mely a pincefaluban, a valaha a Széchenyiek birtokában álló, festői területen várja vendégeit. A régi présházak tetőterében kialakított kétszobás szállások hangulata egészen egyedülálló – a présházak sora kívülről is különleges látvány, a tetőtéri szobák pedig egyszerre rusztikusak és otthonosak. A különleges környezet mellett borospince borkóstolással, hideg- és melegétkeztetés, és a közeli városok programjai várják a kirándulókat.