Bemutatkozás

Géderlak körülbelül ezer fős község, Bács-Kiskun megyében, a Kalocsai kistérségben található. A Duna bal partján fekszik.

Géderlak két település, Gedír és Lak egyesülésével jött létre, megközelítőleg 1775 körül. Gedírről tudjuk, hogy már a XIV. század kezdete előtt is létezett, és ott terült el, ahol a mostani Géderlak. Az összevonás oka az volt, hogy a Duna áradásai elöntötték Lakot, így az ott élőknek át kellett települnie Gedírre. Az így létrejött települést először Újlaknak nevezték el, csak ezután lett Géderlak a neve.

Az ezt követő évszázadban nehéz idők jöttek Géderlakra: 1831-ben kolerajárvány pusztított a faluban, harminc évvel később a Duna nagy áradása mosta el a falu nagy részét. Az ínségből a kormány segítségével lábaltak ki 1866 után.

A lakosság nagy részének a mai napig a mezőgazdaság jelenti a megélhetési forrást. A Géderlakot övező tanyavilág még a II. világháború után alakult ki.

Az 1960-as évektől a község folyamatosan fejlődik: vezetékes ivóvíz-rendszer épült ki, Egészségházat és Művelődési Házat emeltek. Sportcsarnok, óvoda épült, és egymást követik a felújítások, korszerűsítések. Számos díjat, versenyt nyert az elmúlt időkben, legutóbb 2004-ben a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat által meghirdetett “Tiszta Falvak – Szép Környezet” versenyen ért el első helyezést.