Turisztika

Látnivalók, nevezetességek, műemlékek

Szentháromság temploma

Bölcske műemlékvédelem alatt álló temploma barokk stílusban épült 1796-ban. A templom az egykori madocsai apátság köveiből lett emelve, a Szentháromság tiszteletére. Orgonáját – a térség sok más templomához hasonlóan – Angster József készítette 1886-ban. Oltárképei 1874-ben lettek restaurálva, Kegyes József által.

Római kori kőtár

A templom kertjében kapott helyett Dr. Soproni Sándor kőtára. Bölcske a római kori úthálózat egyik állomása volt, így nem meglepő, hogy határában egy régészeti feltárás során római kori feliratos, domborműves márványkövek (egy épület darabjai) és különböző oltárkövek kerültek elő. Ezek a különleges régészeti leletek, a történelem kézzel fogható darabjai tekinthetőek meg Bölcske Római-kori Kőtárában.

Pincefalu

Bölcske a Tolna borvidék részét képezi. A település legfőbb büszkesége a több száz pincéből és présházból álló pincefalu, melyet festői szőlőültetvények öveznek. Különleges hangulatával, évről évre finomabb boraival a pincefalu jelenti Bölcske legnagyobb turisztikai vonzerejét, számos programot szerveznek ide. Az itt készült borok pedig folyamatosan egyre rangosabb eredményeket érnek el a különböző borversenyeken.

Hanák Pincék

A Hanák Pincék zamatos boraival, minőségi szolgáltatásával a pincefalu tagjai közül is kiemelkedik. A családi pincészet kizárólag hagyományos feldolgozással, csömöszöléssel és hordós érleléssel készíti borait. Másfél hektáron termeszt szőlőt, és 1998 óta alapító tagja a Nyitott Pincék Szövetségének. Programjai között borkóstolásra, bográcsolásra, tábortűz melletti nyársalásra, de akár vendégszüretelésre is van lehetőség. Borkóstolásra csak helyben termett borokat kínálnak.

A bölcskei kastélyok

Bölcske területén a 19. századra már 75 nemesi család vetette meg a lábát. Közülük a Hanzely és a Szakách családnak köszönhetünk egy-egy olyan kastélyt, ami fennmaradt az utókornak. A Hanzely család 20. századi kastélyát pszichiátriai otthonná alakították, így a felújításoknak köszönhetően ma is jó állapotban van.

A szentandráspusztai Szakáts kastély 1850-ben épülhetett klasszicista stílusban, valószínűleg ezt a már meglévő kastélyt építette át és bővítette a család az 1870-es évek elején. Valaha gyönyörű épület volt, mára állapota sajnos nagyon leromlott – mégis őriz valamit egykori bájából. Jelenleg lakóházként funkcionál.

Természet

Tátorjános Természetvédelmi Terület

Az 1996-ban, több védetté nyilvánított terület összekapcsolásával létrejött Duna-Dráva Nemzeti Park foglalja magába az úgynevezett Tátorjános Természetvédelmi Területet. A tátorján egy, a keresztesvirágúak rendjébe tartozó növényfaj, mely Magyarországon 1982 óta fokozottan védett. Hazai állományának nagy része elpusztult, csak néhány löszös területen található meg. Ezek közül az egyiket a ‘80-as években találták meg Bölcske határában, itt létesült a Tátorjános Természetvédelmi Terület.