Turisztika

 

 

Látnivalók, nevezetességek, műemlékek

Evangélikus templom

Bikács legnagyobb büszkesége a barokk stílusú Evangélikus Templom, mely 1763-ban épült, ma műemlékvédelem alatt áll. Külső homlokzatát a közelmúltban kezdték el felújítani, a 19. század eleji templombelső pedig értékes védett egyháztörténeti örökség. Ennek egyik oka cibóriumos szószékoltára, amely egyedülálló hazánkban. Az utolsó külső nagy felújítás 2010-ben valósult meg, egy LEADER pályázatnak köszönhetően.

Bikácsi-horgásztó

A megújult Bikácsi-horgásztó gazdag halállománya miatt szintén kedvelt kikapcsolódási lehetőség, ahol éjszakai horgászatra, bográcsozásra, főzésre is van lehetőség.

További információt az alábbi honlapon találnak: Bikácsi-horgásztó

Kistápé

Kistápé 1930 óta Bikács község része, valaha uradalmi birtok volt. Jelenleg Dél-Mezőföld természetvédelmi területéhez tartozik, és itt található a környék legjelentősebb szállója, a négycsillagos Zichy Park Hotel is.

 

Természet

Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet

A Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatósága alá tartozik a Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet. A körzet 12 részből álló, több mint 7500 hektár kiterjedésű védett terület Fejér és Tolna megye határán, melyet 1999-ben nyilvánítottak védetté. Ennek célja a terület kivételes löszképződményeinek, futóhomokos területeinek és az itt élő állat- és növényvilágnak a megóvása volt. A tájvédelmi körzet magába foglalja Bikács különleges természeti örökségeit: a bikácsi Ökör-hegyet és a kistápéi láprétet is.

A Bikácsi Ökör-hegy

A Bikácsi Ökör-hegy hazánk egyik legkülönlegesebb természetvédelmi területe, a 45 hektáros, egybefüggő árvalányhaj-mezőtől még a sokat látott túrázóknak is eláll a lélegzete. A terület további védett növényei a ritka fekete kökörcsin, a homoki nőszirom és a törpe nőszirom, amelyekkel az ősi sztyeppe jellegzetességeit őrizte meg. Az Ökör-hegy rétje azonban nem csak a különleges virágok miatt nyújt elképesztő látványt, hiszen minden tavasszal ezer színben pompázik a gazdag növényvilágnak köszönhetően.

A kistápéi láprét

A kistápéi láprét hazánk egyetlen olyan területe, amelyet tavasztól őszig folyamatosan különleges virágok borítanak. Védett fajokban gazdag környezet, itt él a védett zergeboglár (amely egy jégkorszaki maradványfaj), a sárga virágú mocsári nőszirom, a mocsári sáfrány, valamint több mint tíz pompás orchideafaj nyílik itt. A lápos terület közepén lévő kis erdőben egy vaddisznókertet találunk. Mivel az állandó nedvesség hatására zsombékok, bokrosok alakultak ki, madárvilága is kivételesen gazdag, többek között nagykócsagok, fekete gólyák, szürkegémek otthona a terület. A láprét jelenleg szabadon látogatható, így minden természetimádó önállóan is felfedezheti ezt a védett fajoktól népes természetvédelmi területet.

 

Szállások

Zichy Park Hotel

Bikácson található a térség legnagyobb szállója is, a négycsillagos Zichy Park Hotel, amelynek környezete elképesztő nyugalmat áraszt. A nyaralókat a wellness részleg mellett állandó programok is várják, mint például próbalovaglás, túravezetős természetjárás, míg sportkedvelők számára kerékpározásra, teniszre, tornára, sakkra, de akár horgászatra, vadászatra is van lehetőség. A gyerekek mindeközben a hotel saját állatkertjében, a Zichy Zoo-ban ismerkedhetnek meg a háztáji állatokkal. A gasztronómiai élmények sem elhanyagolhatóak: a Zichy Parknak saját étterme, grill terasza, borospincéje van, ahol szekszárdi és a villányi borok megkóstolására van lehetőségük a vendégeknek. A Parasztudvarban pedig a hagyományos konyhaművészetnek hódolnak.

Bővebb információt és elérhetőséget a Hotel honlapján találnak: http://www.zichypark-hotel.hu/

 

Gólyafészkes Falumúzeum és Kulcsos Ház

Egyesületünk által üzemeltetett kulcsosház jellegű szálláshely Bikács központjában található, a 63-as főútról könnyen megközelíthető.

2015-ben teljes felújításon esett át az épület, ekkor kerültek kialakításra a vendégszobák és a helyi Falumúzeum.

Bővebb leírás és képek a „Szálláshelyek” menüpont alatt elérhetőek.

 

Árvalányhaj Vendégház

Az 5 vendégszobával rendelkező szálláshely Bikács központjában található. Az épület 2014-ben teljes felújításon esett át.