Összefoglaló: Bikács kettős jubileumi rendezvénye 2021

Színvonalas és élménydús eseménynek lehettek részesei mindazok, akik részt vettek Bikács kettős jubileumi ünnepségén, melyet 2021. szeptember 4-5 között rendeztek meg a településen: a falu fennállásának 285 éves és templomépítésének 235 éves évfordulóját ünnepelték.

A rendezvény – ahogy az korábbi írásunkban is olvasható: itt – a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap támogatásából valósulhatott meg, az esemény fő szervezője pedig a Bikácsi Közéleti Nőegylet volt.

A kétnapos rendezvény több helyszínen zajlott.(az esemény meghívója és programterve elérhető itt )

A vendégeket Konczné Kasos Erika, a Bikácsi Nőegylet elnöke köszöntötte. Köszöntőjében elmondta, hogy nem csak a falu életében kivételes ez az esemény, hanem az egyesületnek is, hiszen a 11 évvel ezelőtti jubileumi ünnepség adta a Nőegylet megalakulásának ötletét. A szervezet azóta is azon munkálkodik, hogy összetartsák a falu népét, gazdagítsák a bikácsiak életét, megőrizzék a falu értékeit és új értékeket, hagyományokat teremtsenek. Szerinte nem lehet egy falut életben tartani, különösen nem fejleszteni közösségek nélkül. Bikácson – szavai szerint – egyértelműen a Nőegylet a húzóerő. Elnök asszony külön köszöntötte a Németországból érkezőket: a településről még élő elszármazottakat, illetve rokonaikat, családtagjaikat. Sajnos a kitelepítés sok bikácsi családot érintett, s kényszerített újrakezdésre. Olyanok is eljöttek, akik saját elmondásuk szerint már 30 éve nem voltak Bikácson.

A köszöntő után a Kajdacsi Gyöngyvirág Néptánccsoport, valamint a Györkönyi Glöckner János Német Nemzetiségi Tánccsoport szórakoztatták műsorukkal a jelenlévőket. A délután folyamán a helyi Gólyafészkes Falumúzeum és Kulcsosház szeretettel várta az érdeklődőket. Az evangélikus templomban 17 órai kezdettel Mészáros János Elek (operaénekes, a 2012-es Csillag születik című tehetségkutató műsor győztese) énekes adott koncertet. A koncert zárásaként felcsendült az Ismerős Arcok: Nélküled című, igen megindító és szívhez szóló dalának feldolgozása, amely tökéletesen illett az alkalomhoz. Szem nem maradt szárazon. A rendezvény első napját hajnalig tartó zenés-táncos vacsora zárta.

A vasárnap koszorúzással kezdődött: tiszteletüket rótták le Bikács hősei előtt, a település volt lelkészeinek és tanítóinak sírjainál, valamint az innen elhurcoltak és kitelepítettek emléktáblájánál. A koszorúzást közös ebéd követte. A hálaadó ünnepi istentiszteletre kora délután került sor, ahol Aradi András, a Déli Evangélikus Egyházkerület esperese hirdetett igét, majd a Györkönyi Vegyeskar ünnepélyes műsora következett. A gyülekezet két fiatal konfirmandusa pedig Reményik Sándor: Töltsétek meg a templomot című versét szavalta. A jubileumi ünnepség befejezéséül szeretetvendégség várt mindenkit az evangélikus lelkészi hivatal („paplak”) udvarán.

E rendezvénnyel méltó módon emlékeztek meg mindazokról, akik a mostani közösség alapját letették, valamint a település templomát megépítették.